Urban odling – tak, terrass & balkong

6 maj 2016

Tillsammans med författaren och trädgårdsjournalisten Ulrika Flodin Furås skrev Mattias Gustafsson på Urbio en bok om hur man lyckas med tak-, terrass- och balkongodling. Här redovisas byggtips, beskrivningar, ritningar och råd om vad man ska tänka på vid planering, odling, inredning och byggande.

Uteplatser, balkonger, tak och terrasser i stadsmiljö ofta är detta underutnyttjade ytor där en egen köksträdgård, en lummig lund eller en plats för vila kan skapas. Boken Urban odling är fylld av tips på hur man lyckas med sin tak-, terrass- eller balkongodling. Här ä, beskrivningar, ritningar och råd om vad man ska tänka på när man planerar, odlar, inreder och bygger. Är balkongen mörk kan man exempelvis odla perenner som ormbunke och funkia för att få lummighet. Och smultron, ramslök och asiatiska bladgrönsaker som ätbart. Gassar solen odlar man istället chili, paprika och tomat och du planterar bambu i stora krukor för att skapa lummig rumslighet.

Förutsättningarna för odling på tak påminner om odling nära havet. Växter som trivs på en blåsig strand frodas ofta på tak som havtorn med sina goda bär och silverfärgade blad och den vackert blommande perennen strandtrift. Att odla på en begränsad yta kräver lite mer planering än att odla på friland i jorden nere på marken. Men desto roligare blir det när man lyckats skapa en egen liten oas och ett eget ekologiskt kretslopp. Boken är väldigt praktiskt uppbyggd och innehåller ett 15-tal skalenliga ritningar på projekt som miniväxthus, dagbädd, örttäppa, låda på hjul, fladdermusholk med flera.

Boken är utgiven på förlaget Natur och Kultur.