Ett heligt hörn – ceremoniplatser utomhus
Människan är som bekant ett flockdjur; vårt behov av och önskan att samlas för att dela stunder av stor vikt är något djupt allmänmänskligt. Därför har det också i alla tider ordnats rum för dessa möten: för att fira i glädje, uppmärksamma något som är betydelsefullt för oss, eller när vi behöver sörja tillsammans. I Sverige har kyrkorummet länge fyllt en sådan funktion, och gör det fortsatt. Många människor känner dock inte så stark tillhörighet till kyrkan och dess traditionella kyrkorum. Man kan tillhöra en annan tro, eller leva sitt liv utan någon uttalad religionstillhörighet eller längtan efter en sådan. Många berättar i stället om naturen som den plats där man känner sig mest hemma och närvarande, och kanske även förnimmer en annan, större närvaro.
Svenska kyrkan har samtidigt tillgång till betydligt fler ytor än dem som ryms i befintliga byggnader. I många församlingar finns stora ytor utomhus – eller bara ett mindre hörn – som inte används i någon större utsträckning men som skulle kunna vara en tillgång för både församling, närboende och andra levande arter. Kyrkans Färdplan för klimatet slår fast att förvaltningen av kyrkogårdar och begravningsplatser ska göras på ett sätt som är klimatsmart och bevarar och utvecklar den biologiska mångfalden. Flera församlingar har därför påbörjat ett arbete med att omvandla skötselintensiva och artfattiga gräsytor till äng.
Vi på Urbio såg, tillsammans med arkitekterna på FABEL Arkitektur, ett behov av en dedikerad plats utomhus för ceremoni, ett rum som med enkla medel signalerar att något speciellt och högtidligt kan äga rum där. Vi ville samtidigt adressera den nödvändighet som är att arbeta för en klimatanpassad värld med en stark biologisk mångfald. Så föddes tanken på Ett heligt hörn.
Ett heligt hörn är ett rum utomhus, där element som talar till sinnena och möjliggör en naturupplevelse är närvarande: vatten, varierande växtlighet och naturmaterial. Konceptet är flexibelt på många plan. Det tar avstamp i och vävs samman med kyrkogårdens ofta rätvinkliga struktur, men kan samtidigt landa i andra sammanhang utomhus. Idén bärs av enkelheten i samspelet mellan bänkrader, bågar och ceremoniplatsens hörnsten. Konceptet kan också anpassas i skala utifrån platsens förutsättningar och behov; det lilla hörnet kan vara en plats för enskilda samtal eller ensam kontemplation, medan de större blir platser för grupper att samlas för ceremoni eller andra möten.
Ett heligt hörn ramas in av stående bågformade strukturer i trä som är ordnade rätvinkligt mot ceremoniplatsens inre hörn, mot vilket bänkraderna är vända. I det inre hörnet finns en fokuspunkt som kan ha altarets funktion – en hörnsten där föremål som passar den aktuella ceremonin kan placeras. Rummet kan terrasseras så att det inre hörnet befinner sig något lägre, eller högre, än omgivningen. Det stärker rumskänslan ytterligare, och ger utblickar och kontakt med landskapet. Vill man i stället stänga rummet mot omgivningen kan de bågformade strukturerna rama in platsen även i hörnet. Materialen är få: trä, sten och vegetation. Formspråket håller ihop bänkar och bågformer. Växtmaterialet bidrar till platsens sinnlighet, med hög artrikedom som främjar livsmiljöer för pollinatörer. Vatten kan omhändertas i planteringen som då fungerar som en regnbädd.
Med några enkla grepp och med avstamp i den befintliga platsen tror vi att Ett heligt hörn är ett utmärkt sätt att utveckla sådana ytor som idag står oanvända eller som skulle kunna berikas med fler användningar. Genom att omvandla dem till vackra och välkomnande platser för ceremoni kan ett komplement till det traditionella kyrkorummet erbjudas, med en starkare naturkontakt där sinnlig upplevelse får vara en fond mot vilken något speciellt, och kanske heligt, kan äga rum.
Ett heligt hörn är ett samarbete mellan landskapsarkitektkontoret Urbio och FABEL Arkitektur som tillsammans har lång erfarenhet av att utforma platser med omsorg om helhet och detalj, och tror på arkitekturens möjlighet att göra skillnad genom livsmiljöer där både människa och natur mår väl.