Trädgungan på Nytorpsgärde

2 oktober 2020

Tre gigantiska popplar, vind och himmel samt en ambition att tillhandahålla en attraktiv plats för det förtroliga samtal blev utgångspunkt för träskapelsen Trädgungan. Kreationen belönades med silvermedalj i Magiskt VM i Trädhus 2020!

Trädgungan utfördes av team Urbio som ett av bidragen under Magiskt VM i Trädhus 2020.

Under 2020-års VM i Trädhus, arrangerat av Magiska Trädgården, deltog team Urbio med bidraget Trädgungan. Tre högresta poppelträd på Nytorpsgärde blev utgångspunkten för bygget. Tanken var att bygga en konstruktion upphängd i träden där besökaren inte bara bjöds in att slå sig ned, utan också lägga sig till rätta. Väl på den flygande mattan är det lätt att upptäcka himlavalvet ovanför, frankerad av de tre långsträckta trädkronorna. Genom att träden också fångar vinden på fältet och därigenom sätter Trädgungan i rörelse, blir känslan av att sväva fritt ett starkt stimuli.

Trädgungan byggdes som en trekantsform där det ena hörnet drogs upp till ett ryggstöd. Konstruktionen kläddes i plyfa och fick dekorativ avslutning på kanterna för att påminna om en duk. Ambitionen med skapelsen var att, med träden och himlen som fond, bjuda in till enskilt tankearbete eller förtroliga samtal vänner emellan. Till stor glädje knep Trädgungan silvermedaljen i mästerskapet!

Projektet tog sin utgångspunkt i platsen
De tre popplarna skapade ett intressant mellanrum att jobba med
Alster från det intensiva skissarbetet
Marta och Emma i byggarbete
Snickrandet i en intensiv slutfas
Resultatet: en trekantig trädgunga, med ett uppdraget hörn som ryggstöd
Bygget lockade många förbipasserande att ta del av händelsen
Trädgungan provas av besökare i olika åldrar