Vallfartsvisten välkomnar vandrare

25 augusti 2020

Vi människor är evolutionärt stöpta för att vandra. Att förflytta sig till fots är både fysiskt och psykiskt hälsofrämjande. Kan mer komfortabla Vallfartsvisten längs vandringslederna runt våra städer vara ett sätt att få fler att bege sig ut i naturen och på så sätt motverka vår tids hälsovådliga inomhussittande?

Corona-våren 2020 fick många att snöra på sig vandrarkängorna och vallfärda ut i skog och mark. Där har många återupptäckt det lugn och välbehag som naturen är så bra på att bidra med. Röster från olika håll har påpekat hur man under promenaderna i närnaturen verkligen upplevt naturens skiftningar och fått en välbehövlig distans till den stressiga vardagstillvaron. Detta bekräftas av forskningen som belagt att strövande i naturmiljöer faktiskt alstrar välbefinnande på både psykisk och fysisk nivå.

Det här meditativa lugnet beskrivs ofta som en känsla av fridfull samhörighet med det levande omkring oss. Så det är inte undra på att pilgrimsvandringar finns som fenomen inom de flesta religionerna. I vallfarten blir naturen en helig plats där pilgrimens resande till fots gör att kropp och själ kommer samman. Detta verkar vara en allmänmänsklig reaktion oavhängig om man är religiös eller icke-troende. Hur kan vi understödja detta vurmande för naturvandring framöver?

Idag finns på många håll goda förutsättningar för att fotvandra, i form av markerade leder och enkla bivacker eller vindskydd att övernatta i. Förmodligen är det dock endast det mest inbitna friluftsfolket som nyttjar faciliteterna för övernattning. För att locka ut fler mer bekvämt lagda människor har fenomenet glamping uppstått, med lyxiga tält och lagad mat på natursköna platser. Här finns potential för en övernattningslösning mitt emellan det spartanska och det glamorösa!

I Urbios idéprojekt Vallfartsvisten är tanken att få fler att bege sig ut och övernatta i det vilda genom möjligheten att förboka en sovkabin med viss bekvämlighetsstandard. Dessa Vallfartsvisten placeras i vackra lägen längs med vandringsleder, gärna med kvällssol och i närhet till vatten. Övernattningarna bokas via en app där det tydliggörs vilken utrustning som vandraren själv behöver ta med och vilka bekvämligheter som tillhandahålls på plats.

Vallfartsvistena ges en identitetsskapande arkitektonisk utformning. Genom valet av grånat trä som byggmaterial smälter sovhytterna in i naturmiljön samtidigt som spännande vinklar och linjespel i konstruktionerna gör att de skapar ett tydligt arkitektoniskt ställningstagande, en kontrast i samspel med landskapet omkring.

I själva vistet finns en enkel vedspis som gör att det är möjligt att övernatta tidigt på våren och sent på hösten. Här finns också enkla men sköna britsar och draperier att dra för som stänger ute mygg, sol och vind. På taket finns solceller som laddar ett batteri, som i sin tur kan driva lampor, radioapparater och dylikt. Vid Vallfartsvistena finns också en lägerplats med vindskydd, dricksvatten, ett dass och ett vedupplag.

Att sänka trösklarna med mer bekväma övernattningsplatser längs med vandringsleder bör vara ett effektivt sätt att få fler att stärka sin relation med naturens dygnsrytm och årstidsväxlingar. När fler, genom att slå läger vid ett Vallfärdsviste, får uppleva stjärnhimlar och naturens alla ljud om natten infinner sig förhoppningsvis en ödmjukhet inför den här planeten. En planet som vi, trots allt, bara har en av.